Cemre Kemer
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Cemre Kemer

Cemre Kemer hakkında tüm gelişmeler burada
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR?

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
Eren VE Cemre Mania

Eren VE Cemre Mania


Mesaj Sayısı : 148
Hangisi Daha Şirin : UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR? 3tavsanai6hd0
Cemreciler Gücü :
UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR? Left_bar_bleue0 / 1000 / 100UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR? Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 08/11/08

UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR? Empty
MesajKonu: UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR?   UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR? Icon_minitimeCuma Kas. 14, 2008 11:58 pm

UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR?
UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR? 20070510112334_havci Tarihte kayda geçen ilk un patlaması 1785 yılında İtalya'da Turiri'de bir ekmek fırınında, bir lambanın un tozunu tutuşturması sonucu oldu. Ölüme ve fazla zarara yol açmayan bu patlamadan sonra konu unutuldu gitti.
Modern günlerimizin başlangıcında, insanlık tarihinin ana gıdası ekmeğimizin en önemli girdisi olan unun çok ciddi bir şekilde yanarak patlayabileceğini kime söyleseniz herhalde şaka kabul eder gülerdi. 1981'de ABD'de büyük bir hububat silosu infilak edip, 9 kişi ölüp, 30 kişi de yaralanınca gülmeler durdu. 1988'de hububat bulunan yerlere belirli bir emniyet standardı getiren kuralların uygulanmasına başlanmasına rağmen 90'lı yıllarda sadece ABD'de undan kaynaklanan ortalama yılda 13 patlama oldu.
Peki nasıl oluyor da un bu kadar tehlikeli bir şekilde patlayabiliyor? Sebebi basit. Çünkü o bir karbonhidrat. Havada toz olarak asılı duran karbonhidratın miktarı, bir metreküpte 50 gramı aşınca herhangi bir şekilde tutuşturulduğunda patlar. Un tozları o kadar küçüktür ki, anında yanar ve bu yangın diğerlerine zincirleme yayılır. Bu da toz bulutunda, ortama da bağlı olarak, patlayıcı bir güç oluşturur. Benzer durum şeker, puding ve hatta çok ince testere talaşlarında bile oluşabilir.
Bir yangının çıkması için üç şeyin bir arada olması gerekir. Hava (içindeki oksijen), yanıcı madde (burada un oluyor) ve tutuşturucu. Silolarda insanların çalıştıkları yerlerde tutuşmak için gereken metreküpte en az 50 gram un tozu miktarına pek ulaşılamaz. Tabii burada unutulmaması gereken patlamaya sebep verenin yanıcı maddenin havada asılı duran toz miktarı olduğudur, yoksa yere serilen unda böyle bir tehlike yoktur.
Silolarda tutuşmaya sebep olan şeyler, bilinçsizce yapılan bir kaynak, bir kesme işlemi, sigara, asansörler ve konveyörlerin mekanizmalarından çıkan kıvılcımlar olabilir. Şüphesiz ortamın da çok önemi vardır. Patlamanın yarattığı büyük basınç boşalacak yer bulamazsa binayı bile yıkabilir. Açık havada ise patlama olmaz ama yine de tehlikeli bir alevlenme olur.
Hanımlar, endişelenmeyin, kurabiye veya börek yapmak için aldığınız bir kilo undan 50 gramı havaya uçmaz. Bu olay için tonlarca un gerekir. Hamur yoğurmak için balkona çıkmanıza hiç gerek yok!
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
asLı

asLı


Mesaj Sayısı : 140
Ruh Halin ne : UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR? 6gevezebt5ms2
Hangisi Daha Şirin : UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR? 3tavsanai6hd0
Cemreciler Gücü :
UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR? Left_bar_bleue0 / 1000 / 100UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR? Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 14/03/09

UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR? Empty
MesajKonu: Geri: UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR?   UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR? Icon_minitimePaz Mart 15, 2009 12:19 am

tşk
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
UN NİÇİN ÇOK TEHLİKELİ BİR PATLAYICIDIR?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Cemre Kemer :: Serbest Kürsü :: Sohbet-
Buraya geçin: